Kollektiv dyrevelfærd er røget ud af proportioner

-

Jeg undskylder på forhånd, for mange vil sikkert blive stødt af en del af det jeg skriver her. Jeg hylder de mennesker, som kæmper for dyrevelfærd - men jeg kan snart ikke længere magte de såkaldte dyreelskere, som hiver alting fuldstændig af sporet og ikke kan forholde sig bare en smule rationelt til tingene - og i mange tilfælde er ekstremt hykleriske.

Når man som menneske kan retfærdiggøre over for sig selv, at man hver aften sidder og spiser kød fra det danske industrilandbrug, hvor man kan være sikker på, at dyrene har lidt under forfærdelige vilkår hele livet - og så samtidig oprigtigt mener, at en tandlæge, der har betalt for at give en løve en hurtig og smertefri død, har fortjent at dø - så er man efter min mening ude på et ekstremt hyklerisk sidespor.

(Tilføjelse) Jeg vil gerne starte med at sige, at jeg ikke prøver at sige, at mine holdninger er de endegyldigt korrekte. Selvfølgelig vil jeg gerne overbevise folk - det vil man vel altid - men det er ikke min pointe her. Jeg vil bare gerne have, at folk prøver at reflektere lidt over deres holdninger og deres måde at udtrykke sig på - for hold da op, hvor kan debatten om dyrevelfærd være ekstremt grum og utrolig ensidig. Én slags behandling af et dyr kan være helt i orden, mens en anden behandling kræver dødsstraf - men når man sammenligner de to, virker det helt forrykt, og det første måske endda værre end det andet. Lad mig forklare...

Jeg synes virkelig, at man har et helt skævt syn på dyrevelfærd, når man mener, at:

  • En mand, der skyder en løve, har fortjent at blive skudt selv. Jeg kan sagtens sætte mig ind i, at man får kvalme over folk der betaler en masse penge for at skyde et bestemt dyr for sjov - men ærligt talt, fortjener man døden for det? Mange tusinde svin, køer og kyllinger lider i det danske landbrug hver dag - fortjener landmændene så ikke også at blive torturerede - og fortjener dem der køber kødet (aka langt de fleste danskere) det ikke også i højeste grad? Det må de da gøre, hvis en mand, der giver en løve en kort og smertefri død efter et ellers godt og smertefrit liv, fortjener at dø.

  • Slagtningen af grindehvaler på Færøerne er grum og brutal og burde stoppes, fordi det ikke er en super professionel måde de bliver slagtet på og dyrerne (måske) lider inden de dør. De har haft et frit og sundt liv; de har nok haft det langt, langt bedre end de fleste dyr i det danske landbrug - men åbenbart mener folk, at vi hellere skal opfostre dem i grumt fangeskab og give dem en human død, end omvendt. Måneders tortur vs. minutters tortur. Logik.

  • Aflivningen af ét sødt dyr ikke kan retfærdiggøres for de andre dyrs bedste. Ja, jeg taler selvfølgelig om giraffen Marius, som blev aflivet, for at der blev plads til andre gener i flokken. Zoo'en kunne vælge at sende ham hen et sted, hvor de ikke vidste, hvordan han ville blive behandlet, eller beholde ham (eller sende ham til en partner-zoo), så der kom indavl og eventuelle komplikationer og sygdomme hos de fremtidige giraffer. Altså kunne Marius' overlevelse betyde lidelser enten for ham selv eller flere fremtidige giraffer... Men folk synes stadig at det var forkert at aflive ham? Det er selvfølgelig også fordi giraffer er søde. Køer afliver vi massevis af hver dag, det er helt i orden.

  • Et lillebitte menneskelem op i en hest er synd for dyret og unaturligt - men en todelt metalstang i munden, som vi hiver i med snore for at styre den og få den til at bøje nakken på den rigtige måde, er i orden. Bøje nakken... tal om slaveri. Men det er ikke ulækkert som dyresex, så det er okay.

  • Halalslagtning bør ulovliggøres, fordi det er tortur for dyrene. Her nægter folk at høre på, at under dansk lovgivning skal dyrene bedøves før de bliver slagtet - altså får dyret også en kugle for panden, der blot ikke går langt nok ind til at dræbe dem, men kun bedøver dem. Ergo, ingen skade her - men folk råber stadig op om det.

  • De to ovenstående punkter, dyresex og halalslagtning, bør være ulovlige, fordi der er en chance for at dyrene blev mishandlet. Da dyresex var lovligt kunne folk bruge argumenter som, at "Jamen hvis nu man binder hunden fast i benene og voldtager den og den ikke kan komme væk" - det er vidst hvad vi alle vil kalde regulær dyremishandling, og bare fordi det indebærer sex med dyret gør det det ikke lovligt. Mange siger ligeledes, at de ikke vil spise halalslagtet kød, fordi der er jo en chance for at slagteren ikke har fulgt loven og ikke har bedøvet dyret. Og ja, det er der da - men omvendt er chancen for at dine danske svin har haft det godt ekstremt lille. Og hvis man skal bruge argumentet om, at der er en chance for at der er blevet gjort noget ulovligt i processen, er det godt nok svært at finde ud af, hvad man skal købe.

Misforstå mig ikke. Jeg synes, at det er fantastisk, at vi har mennesker, der kæmper for, at dyr har det godt, og at de ting, der bør forbydes, skal forbydes. Det er super, at der er folk, der kæmper for, at dyr som udgangspunkt ikke tortureres og/eller slås ihjel bare for menneskers nydelse.

Men jeg kan ikke håndtere, at debatten er så irationel og unuanceret, at man kan modtage dødstrusler for at argumentere for, at dyresex ikke bør være ulovligt (I ved det - jeg taler af erfaring! ;) ) af mennesker som mener, at ridning, som i mine øjne er totale slaveforhold for et dyr, er helt i orden. Eller at folk kan være så ekstreme at ønske et menneske dødt for at slå et dyr ihjel, når de selv støtter økonomisk op om et landbrug, som nærmest kan defineres som organiseret tortur, bare fordi danskerne ikke vil betale for meget for deres mad - der skal jo være penge til vores storforbrug.

Men læs: jeg er bestemt ikke hellig, eller så god som jeg burde være. Jeg køber altid det billigste kød jeg kan finde, jeg går i cirkus og ser på trænede elefanter og jeg elsker at ridde. Jeg er simpelthen et for lille og ynkeligt menneske til at jeg kan tage stilling til/ændre min opførsel på grund af de ting. Men jeg er nok bare som de fleste andre - og så ville det da være ekstremt hyklerisk af mig at ønske, at folk, der skyder dyr uden grund, burde dø. Ja, godt nok lever de dyr, jeg spiser, forfærdeligt af en grund - men er det en god undskyldning, når grunden er, at mine cafébesøg er vigtigere for mig end dyrenes velfærd?

PS. Nej, jeg hylder ikke krybskytter, på nogen måde. Jeg synes, at man har en rimelig makaber tankegang, hvis man finder det spændende at betale for at skyde dyr ulovligt og uden at dyret bruges til noget efterfølgende. Selvfølgelig skal man bekæmpe dem. Men jeg mener alligevel, at det er meget underligt at ønske krybskytterne samme skæbne som dyret, hvis det princip ikke også gælder for alle dem der spiser kød fra det danske industrilandbrug. Krybskytter skal bekæmpes, men jeg mener ikke at der er bedre grund til at ønske dem døde, end danske landmænd.